- Telefon: +420 731 494 399
- Vnitřní řád školní jídelny
- Směrnice o školním stravování a jeho úhradě od 1.9.2023
- Směrnice o školním stravování a jeho úhradě od 1.9.2024 do 31.8.2025
Zaměstnanci ŠJ
8 důvodů pro stravování vašeho dítěte v naší školní jídelně
- Vaříme výhradně z čerstvých a kvalitních potravin
- Pestrá skladba jídelníčku
- Denně zdravá příloha (zeleninový salát, ovoce, cereální tyčinka, jogurt, puding, moučník, apod. Každodenní součástí oběda jsou i různé druhy nápojů.)
- Poskytujeme vašim dětem zdravé a optimálně vyvážené stravování (Při sestavování jídelního lístku přísně hlídáme doporučenou spotřebu tuků, cukrů, mléka, mléčných výrobků, masa, ryb, zeleniny a ovoce.)
- Ušetříme váš čas (Pomoc hlavně zaměstnaným maminkám, ale i maminky v domácnosti mají možnost výhodného a zdravého stravování pro své dítě za nízkou cenu v kolektivu ostatních dětí.)
- Vaříme moderně a udržujeme si hygienický standart (Jídla připravujeme z větší časti v konvektomatu, který umožnuje vaření v páře, smažení na minimálním množství tuku a to vše šetrně tak, aby se v potravinách uchovalo co nejvíce vitamínů a minerálů.)
- Možnost nepravidelného stravování (Potřebujete přihlásit dítě na oběd jen některé dny v týdnu, např.ve dnech odpoledního vyučování.)
- To vše za výhodnou cenu oběda – dotovaná cena dle věku dětí 18,20, a 22 Kč ( Kolik Vás stojí pouze svačina vašeho dítěte?Za minimální cenu získá vaše dítě plnohodnotný a čerstvě uvařený oběd, nápoj a jako bonus zdravou přílohu.)
Tvorba jídelního lístku
Při tvorbě jídelníčku jsme vázáni: spotřební košem, doporučenou pestrostí stravy a finančním limitem.
Spotřební koš vychází z dosud platných doporučených výživových dávek, je uveden ve vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování, MŠMT ČR, je závazný a podléhá každoroční kontrole České hygieny a České školní inspekce!!!
Sledované potraviny ve spotřebním koši:
- Maso
- Ryby
- Mléko
- Mléčné výrobky
- Tuky
- Cukry
- Zelenina
- Ovoce
- Brambory
- Luštěniny
Doporučená pestrost stravy (DPS) v rámci školního stravování není oficiálně stanovena, existuje pouze jako pomůcka. Vychází z požadavků na zdravou výživu, splňuje požadavky legislativy a je jednoduchým návodem, jak zkombinovat jednotlivé potravinové komodity, aby byl splněn spotřební koš. Doporučená pestrost stravy stanovuje, kolikrát v měsíci má být do jídelního lístku zařazen určitý druh pokrmu: rybí, mléčný, luštěninový atd.
Pokud hodnotíme jídelní lístek, je pro nás důležité nejen to, že je naplněný spotřební koš, ale také to, jakým způsobem je naplněn:
- Zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých pokrmů.
- Zda děti dostávají dostatek ovoce a zeleniny.
- Zda děti dostávají doporučené množství rybího masa a luštěnin (2x za měsíc).
- Snažíme se využívat i méně obvyklé typy potravin, například jáhly, pohanku, kuskus, ovesné vločky, kroupy, bulgur, atd.
- Snažíme se zařadit do jídelníčku ryby, které mají být zařazeny 2x až 3x v měsíci, což děti často odmítají, lze nahradit 1 hlavním jídlem a 1 polévkou.
- Snažíme se o to, aby každý den byla podána zelenina, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu, jedině tak se strávníci naučí, že zelenina k jídlu neodmyslitelně patří
- Nezapomínáme také na ovoce.
Doporučená pestrost a frekvence v měsíčním jídelním lístku
- polévky zeleninové preferovat
- polévka luštěninová 3x
- polévka rybí 1 x
- vývary umírněně – 1x týdně
- hlavní jídla drůbež
- ryby 2x
- vepřové 4x
- hovězí 2x
- bezmasé zeleninové vč. luštěnin 4x
- uzeniny max. 1x
- sladký pokrm 3x
- Přílohy brambory 4x
- bramborová kaše 2x
- těstoviny 3x
- rýže 4x
- houskové knedlíky 2x
- bramborové knedlíky 2x
- luštěniny min. 1x
Jsme rádi, když máme spokojené strávníky, ale bohužel ne vždy můžeme uspokojit požadavky všech.
Naším cílem je naučit děti jíst zdravým způsobem, aby se v budoucnu vyvarovali civilizačním chorobám, jako je obezita, vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol….
Jen důsledným dodržováním spotřebního koše a zásad zdravé výživy můžeme obhájit existenci školních jídelen proti nezdravému a nevyváženému jídlu z fast foodu.
Proto snažíme se vařit především zdravě a chutně dle nejnovějších trendů a receptur.
Hana Hulešová, vedoucí školní jídelny