Zaměstnanci ŠJ

Petra Sedláková
Jolana Mikešková
Zdeňka Kovářová





8 důvodů pro stravování vašeho dítěte v naší školní jídelně

  • Vaříme výhradně z čerstvých a kvalitních potravin
  • Pestrá skladba jídelníčku
  • Denně zdravá příloha (zeleninový salát, ovoce, cereální tyčinka, jogurt, puding, moučník, apod. Každodenní součástí oběda jsou i různé druhy nápojů.)
  • Poskytujeme vašim dětem zdravé a optimálně vyvážené stravování (Při sestavování jídelního lístku přísně hlídáme doporučenou spotřebu tuků, cukrů, mléka, mléčných výrobků, masa, ryb, zeleniny a ovoce.)
  • Ušetříme váš čas (Pomoc hlavně zaměstnaným maminkám, ale i maminky v domácnosti mají možnost výhodného a zdravého stravování pro své dítě za nízkou cenu v kolektivu ostatních dětí.)
  • Vaříme moderně a udržujeme si hygienický standart (Jídla připravujeme z větší časti v konvektomatu, který umožnuje vaření v páře, smažení na minimálním množství tuku a to vše šetrně tak, aby se v potravinách uchovalo co nejvíce vitamínů a minerálů.)
  • Možnost nepravidelného stravování (Potřebujete přihlásit dítě na oběd jen některé dny v týdnu, např.ve dnech odpoledního vyučování.)
  • To vše za výhodnou cenu oběda – dotovaná cena dle věku dětí 18,20, a 22 Kč ( Kolik Vás stojí pouze svačina vašeho dítěte?Za minimální cenu získá vaše dítě plnohodnotný a čerstvě uvařený oběd, nápoj a jako bonus zdravou přílohu.)


Tvorba jídelního lístku

Při tvorbě jídelníčku jsme vázáni: spotřební košem, doporučenou pestrostí stravy a finančním limitem.

Spotřební koš vychází z dosud platných doporučených výživových dávek, je uveden ve vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování, MŠMT ČR, je závazný a podléhá každoroční kontrole České hygieny a České školní inspekce!!!

Sledované potraviny ve spotřebním koši:


  • Maso
  • Ryby
  • Mléko
  • Mléčné výrobky
  • Tuky


  • Cukry
  • Zelenina
  • Ovoce
  • Brambory
  • Luštěniny


Doporučená pestrost stravy (DPS) v rámci školního stravování není oficiálně stanovena, existuje pouze jako pomůcka. Vychází z požadavků na zdravou výživu, splňuje požadavky legislativy a je jednoduchým návodem, jak zkombinovat jednotlivé potravinové komodity, aby byl splněn spotřební koš. Doporučená pestrost stravy stanovuje, kolikrát v měsíci má být do jídelního lístku zařazen určitý druh pokrmu: rybí, mléčný, luštěninový atd.

Pokud hodnotíme jídelní lístek, je pro nás důležité nejen to, že je naplněný spotřební koš, ale také to, jakým způsobem je naplněn:

  • Zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých pokrmů.
  • Zda děti dostávají dostatek ovoce a zeleniny.
  • Zda děti dostávají doporučené množství rybího masa a luštěnin (2x za měsíc).
  • Snažíme se využívat i méně obvyklé typy potravin, například jáhly, pohanku, kuskus, ovesné vločky, kroupy, bulgur, atd.
  • Snažíme se zařadit do jídelníčku ryby, které mají být zařazeny 2x až 3x v měsíci, což děti často odmítají, lze nahradit 1 hlavním jídlem a 1 polévkou.
  • Snažíme se o to, aby každý den byla podána zelenina, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu, jedině tak se strávníci naučí, že zelenina k jídlu neodmyslitelně patří
  • Nezapomínáme také na ovoce.


Doporučená pestrost a frekvence v měsíčním jídelním lístku


  • polévky zeleninové preferovat
  • polévka luštěninová 3x
  • polévka rybí 1 x
  • vývary umírněně – 1x týdně
  • hlavní jídla drůbež
  • ryby 2x
  • vepřové 4x
  • hovězí 2x
  • bezmasé zeleninové vč. luštěnin 4x


  • uzeniny max. 1x
  • sladký pokrm 3x
  • Přílohy brambory 4x
  • bramborová kaše 2x
  • těstoviny 3x
  • rýže 4x
  • houskové knedlíky 2x
  • bramborové knedlíky 2x
  • luštěniny min. 1x


Jsme rádi, když máme spokojené strávníky, ale bohužel ne vždy můžeme uspokojit požadavky všech.

Naším cílem je naučit děti jíst zdravým způsobem, aby se v budoucnu vyvarovali civilizačním chorobám, jako je obezita, vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol….

Jen důsledným dodržováním spotřebního koše a zásad zdravé výživy můžeme obhájit existenci školních jídelen proti nezdravému a nevyváženému jídlu z fast foodu.

Proto snažíme se vařit především zdravě a chutně dle nejnovějších trendů a receptur.

Hana Hulešová, vedoucí školní jídelny

To Top